Library Insider

A lighter, brighter library in the works

One of the things I like about doing homework in UB’s Angelos Law Center is a sun-soaked study room on a winter afternoon. It’s a great place to sit with a laptop or lunch.

Students can look forward to similar spaces in the renovated Langsdale Library at 1420 Maryland Ave., due to be completed in Dec. 2017. Proposed plans contain a number of enticing features. The new patron lounge on the first floor is expected to get nice morning light, a great place to start out your school day. Just bring a cup of coffee and catch up with friends or homework. Laptops and books are welcome.

Need to get some serious studying done? Sound absorbers attached to the ceilings have been proposed for study rooms in the renovated library.

A proposed late-night computer lab with Bee Card access is expected to be popular.

“I definitely like that,” Danielle Reaves, a marketing major at UB, said. “Hopefully I’ll be here when it’s done.” The lab will contain a water fountain and a restroom.

Students can expect approximately 100 computers and about a dozen study rooms. Additionally, laptop bars are planned for the library.

“I’m hoping to have flexible-use spaces where students could create, collaborate, display and share their research and creative endeavors,” Michael Shochet, Head of Reference at Langsdale Library, said.

The library will have four floors, including the basement. Current plans include study spaces that will get progressively quieter as you go up.

In the basement you’ll find treasures like the library’s Special Collections, which contains archives of recent Baltimore history. Students can also expect to find a lab with three iMacs fully loaded with Adobe Creative Suite.

Wish you were outside? A garden feature, just outside the library, has been proposed. Additionally, a prism- like atrium is planned.

“Having a garden and atrium would rock,” Library Technician Erin Toepfner said.

Window seats similar to bay windows are planned and proposed windows near the ceiling have been designed to reflect the sun and create more natural light inside the building.

“More natural light will be a great feature of the new building,” Mike Kiel, Reference and Instruction Librarian at Langsdale Library, said.

Student Dina Varsalone is looking forward to more windows, as well.

“It will be exciting to be in an updated space,” Reference and Instruction Librarian Natalie Burclaff said.

To be more environmentally and economically sustainable, the existing building structure will be retained, saving both carbon and money, according to building plans.

The building was designed by Behnisch Architekten. Plans are current but are subject to change if the need arises.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s